söndag 16 februari 2014

Tzatziki och Ayran

Okej - två grejer jag älskar är tzatziki och den där salta yoghurtdrycken ayran som säljs på fler och fler ställen i Sverige. Igår kom jag på hur jag kan få både och :)

Göra tzatziki:

Riv en gurka på rivjärn, strö ut gurkrivet på en stor tallrik. Salta rikligt över gurkan (saltet drar ut vattnet). Låt stå så.

Ta fram din turkiska yoghurt (som du ALLTID har i kylskåpet - basen till mycket i köket). Skeda upp en tredjedel (3 dl) av en stor spann i en skål. Pressa 2-3 vitlöksklyftor i yoghurten. Rör runt.

Fixa i ordning, skölj av ditt rivjärn och ta fram din redningsbägare. Har du ingen redningsbägare så går det bra med en shaker, antar jag. Lägg i några skedar yoghurt (ca 1 dl).

Tvätta händerna noga.

Ta en näve av gurkrivet och pressa ut saften ur gurkan. Nu kommer vi till det fiffiga!! Har alltid pressat ut saften rätt ner i vasken, men kom på att jag skulle spara den. Gör så. Ta en bunke eller djup tallrik, det är lätt att det skvätter lite när man klämmer ut gurksaften. Det brukar bli fyra, fem nävar av en gurka. Lägg den urpressade gurkan i yoghurten med vitlöken. Blanda och vips har du din supergoda tzatziki :)


Nu till gurksaften….


Göra Ayran:

Häll gurksaften (ovan) i redningsbägaren med turkisk yoghurt i. Skaka ordentligt så det skummar. Den mintgröna drycken är nu färdigsaltad och klar att dricka :) Det blir visserligen bara en portion, men det är en bra belöning för att man gjort sin egen tzatziki, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar